Back to top

L'últim gran ple del mandat

El ple de Reus d'aquest mes de novembre ha servit per aprovar els pressupostos municipals de l'any vinent, els darrers del govern de Pellicer. També s'ha fet el primer pas per crear la futura empresa pública supramunicipal de serveis funeraris o aprovar la petició d'un crèdit de 6 milions d'euros pel futur pàrquing de l'antiga Hispània.

El ple municipal d'aquest novembre ha servit per abordar, per primer cop, la futura empresa supramunicipal anunciada la setmana passada entre Salou, Vila-seca, Constantí i Reus per mancomunar els serveis funeraris. Al plenari s'ha aprovat amb els vots del govern i el PSC l'inici de l'expedient per constituir en un futur aquesta nova societat.

Entre els arguments exposats pel govern s'ha destacat que amb la nova empresa pública es podrien abaratir els costos dels serveis a la ciutadania. A l'oposició, s'ha vist amb bons ulls, però s'ha posat en dubte la capacitat futura dels grups municipals de fora de govern de fiscalitzar aquesta nova empresa i també la garantia que no acabi entrant capital privat. Una premissa que ha estat resposta amb contundència pel govern, assegurant que es tracta d'una iniciativa 100% pública.

Durant el plenari, també s'han debatut els pressupostos i les ordenances fiscals pel pròxim any. Uns comptes i taxes que s'han aprovat amb els vots positius del govern format per Junts, Esquerra i Ara i l'oposició en bloc de la resta de grups. En aquest sentit, des de la CUP s'ha criticat que han disposat de poc temps per analitzar tota la documentació relativa, Ciutadans els ha titllat de pressupostos electoralistes, mentre que el PSC ha lamentat que no s'hagin tingut en compte les seves propostes.

El ple també ha acceptat que es demani un crèdit a CaixaBank, amb garantia hipotecària, i per part de Reus Mobilitat i Serveis, per finançar la construcció de l'aparcament subterrani de l'àrea de la Hispània. L'operació de crèdit és per un import de 6 milions d'euros a 20 anys.

Ploms, Hospital i tancament del CAiF

El ple d'aquest divendres també ha abordat altres qüestions de transcendència. Per exemple l'aprovació definitiva, per fi, dels tràmits administratius que han de permetre desencallar l'operació del Club Natació Reus Ploms. El consistori ja havia aprovat aquesta documentació, però la comissió d'urbanisme va demanar rectificacions que, aquest divendres sí, s'han acabat incorporant. Tot plegat hauria de desencallar la venda de terrenys del Ploms per a construir-hi una residència de gent gran, cosa que permetrà eixugar els deutes de l'entitat.

Un altre tema que ha consolidat el plenari és la suspensió de l'operació CAiF. Les piscines que s'havien de construir a tocar del Pavelló Olímpic i que, finalment, no es faran. El concurs queda oficialment desert perquè l'empresa havia intentat subrogar el projecte a una filial que havia creat recentment. Una informació que els vam avançar des de Canal Reus i que finalment s'acaba confirmant aquest divendres.

I també és motiu de debat l'informe de la sindicatura de comptes que apunta a irregularitats en la gestió de l'Hospital Sant Joan durant l'exercici del 2018. Unes presumptes irregularitats que l'Ajuntament ja ha recorregut, però que s'emmarquen en un conjunt de reformes derivades de la destrucció d'INNOVA. Cal recordar que ara l'Hospital Sant Joan el gestiona la Generalitat a través del CATSalut i una empresa de dret públic creada especialment per a l'ocasió.

Paraules clau:

Notícies relacionades